Het water van een zwemvijver kan desondanks de biologie zeker en vast verwarmd worden. Vanaf april tot oktober mag de zwemvijver verwarmd worden tot maximaal 26°C. In de zomerpiek vanaf juni tot en met september kan het water zelfs verwarmd worden tot 28°C. Dit kan met behulp van een warmtepomp of met behulp van zonnecollectoren.

Warmtepomp

Bij een warmtepomp wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar. Wanneer de warmtepomp ingeschakeld wordt, zal deze warmte uit de omgeving halen en afgeven aan het water. Hoe kleiner het temperatuursverschil tussen het water en de omgeving, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.

Zonnecollector

Zonnecollectoren maken gebruik van de energie van de zon. Deze bestaan uit zwarte oppervlakken met een hoge oppervlakte/volume-ratio waardoor het water van de zwemvijver loopt. Deze zijn zwart omdat zwarte materialen de warmte beter absorberen. Deze warmte wordt vervolgens aan het doorstromende water afgegeven. Zonnecollectoren zijn goedkoper in gebruik dan warmtepompen aangezien er geen extra elektrische energie nodig is om het water te verwarmen. De zonnecollectoren werken echter enkel als de zon aan het schijnen is. Hierdoor kan, in tegenstelling tot de warmtepomp, dit systeem niet altijd geactiveerd worden.